CBWerkendlogoerkendFC1 Lid van het Gilde van Gediplomeerd Parketteurs

pichome3.jpg

Bamboe vloer

Bamboe vloer

Hét milieuvriendelijke alternatief

Eén van de grootste bedreigingen van de mensheid is ongetwijfeld de ongelimiteerde exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen op aarde. Eén van die bronnen is het hardhout, met name de tropische houtsoorten. Bamboe biedt een zinvol alternatief: geen boom, maar een "grassoort", dat verhout en razendsnel groeit. In het groeiseizoen groeit de "reuzenbamboe" 30 cm tot 50 cm per dag en kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden, met een stamomtrek van 35 cm of meer. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten: de "reuzenbamboe" kan men echter alleen vinden in (sub-)tropische klimaatzones.


Milieuvriendelijk

's Werelds belangrijkste bamboereservoir bevindt zich in China. Hier groeit de "reuzenbamboe" Phyllostachys pubescens, ook wel Moso genoemd. Door haar fijne structuur is deze bamboesoort uitermate geschikt voor decoratieve toepassingen, zoals vloeren en meubels. Een soort die reeds eeuwenlang benut wordt als alternatief voor hout in talloze ambachtelijke toepassingen. De Phyllostachys pubescens groeit in uitgestrekte oerbossen, maar ook op, door boeren beheerde, plantages. Jaarlijks kan ongeveer een derde van het aantal bamboestammen worden gekapt, zonder dat het bosbestand in omvang gereduceerd wordt. De milieuvriendelijkheid van een product bepalen is meestal niet zo eenvoudig. Voor bamboe is de milieubalans zonder twijfel positief. De kap- en groeiwijze zijn belangrijke milieu-argumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan, zodat in een volwassen plantage na 5 jaar de stammen kunnen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bamboebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen. Deze manier van werken zorgt voor een nóg grotere aanwas van nieuwe scheuten en staat borg voor een perfecte kwaliteit van de volgende kap. Een groot deel van het Phyllostachys pubescens-reservoir bevindt zich op, door boeren beheerd, plantageland. Op elke nieuwe stam merkt de boer zijn "eigendom" en noteert het jaar van opkomst.De pandabeer (de reuzenpanda en de kleine panda) leeft in het middengebergte in centraal China. De panda trekt al etend naar plaatsen waar de lagere bamboesoorten goed bereikbaar zijn. De hoge Moso bamboe, Phyllostachys pubescens, heeft geen bladgroei op de eerste 5 meter van de stam en is daarom voor de panda geen voedselbron.


 

 

 
Veken 207-B7    |     Opmeer (open op afspraak)    |    GSM: 06-47777281       |       Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.        facebook Houtershout
 
webdesign & realisation by Intendo -interactive-