CBWerkendlogoerkendFC1 Lid van het Gilde van Gediplomeerd Parketteurs

pichome3.jpg

Informatie

Appartementen


De laatste jaren worden steeds meer appartementen gebouwd. Daarmee is ook de vraag naar het plaatsen van parket en houten vloeren in appartementen flink toegenomen. Maar omdat u hierbij te maken krijgt met buren onder en naast u, dient uw parket of houten vloer wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Wij geven u deskundig advies over de vele mogelijkheden en zorgen voor een vakkundige uitvoering.

Contactgeluid
In appartementen hebben we vooral te maken met zogenaamd contactgeluid. Dit is het geluid dat doorklinkt naar de onder- of naastgelegen bouwlaag. Dit wordt veroorzaakt doordat de massa van de vloer in trilling wordt gebracht door bijvoorbeeld loopverkeer op de vloerconstructie. Om dit contactgeluid zo veel mogelijk te dempen (vaak is de minimale gestelde eis + 10 dB), plaatsen wij onze vloeren op speciale ondervloeren. Deze zijn zorgvuldig getest bij TNO Delft volgens de meest recente normen en regels van het Bouwbesluit. Deze zijn voorzien van een garantiecertificaat, zodat u verzekerd bent, dat uw buren zo min mogelijk overlast van u hebben.

Alle soorten parket mogelijk
In principe kunnen al onze vloeren ook in appartementen worden geplaatst. Niet alleen lamelparket of laminaat, maar ook  prachtige patroonvloeren als bijvoorbeeld een visgraatvloer,  blokpatroon of strokenparket behoren tot de mogelijkheden.
 

Onderhoud

Voor een lange levensduur en een goede conditie van uw vloer en de gekozen afwerking is goed onderhoud onmisbaar.


Algemene onderhoudstips

  1. Zorg bij inloop van buiten altijd voor een goede deurmat, deze zorgt ervoor dat vocht en vuil zoveel mogelijk worden opgenomen.
  2. Voorzie meubilair van viltdopjes/strips om krassen en beschadigingen te voorkomen.
  3. Naast het normale onderhoud  is het ook belangrijk dat u de temperatuur (circa 20 gr. C) en relatieve luchtvochtigheid (50-65%), in de ruimte waarin de vloer ligt, regelmatig controleert. Mocht de luchtvochtigheid niet goed zijn, adviseren wij een luchtbevochtiger aan te schaffen.
  4. Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiks- aanwijzing op de verpakking van zowel de onderhoudsproducten als van de vloeren.
  5. Zand en vuil werken als schuurpapier. Verwijder zand en vuil daarom direct met de stofzuiger of stofwisser.
  6. Maak de vloer, voordat u met onderhoud begint, altijd eerst goed stofvrij.

Onderhoud gelakte vloeren

Gelakte vloeren dienen over het algemeen met een polish te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Tevens kunt u kiezen voor een matte of een halfmatte polish. Maar er is daarnaast ook een polish op lakbasis leverbaar. Deze heeft een hogere slijtvastheid en is daarom uiteraard wat duurder. Verder is het mogelijk (maar niet noodzakelijk) een gelakte vloer dagelijks vochtig (niet te nat) af te nemen. Hier zijn speciale pH-neutrale cleaners voor ontwikkeld. Ten slotte zijn er polishremovers om de polish te strippen en/of om hardnekkige vervuiling te verwijderen. Daarna kan een nieuwe polishlaag worden aangebracht, waardoor uw vloer er weer als nieuw uitziet.


Onderhoud vloeren behandeld met hardwax-olie

Vloeren behandeld met hardwax-olie, dienen te worden onderhouden met een onderhoudszeep, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Eens per jaar dient de vloer daarnaast nog te worden behandeld met een onderhoudsolie. Let op dat er veel verschillende merken hardwax-olie verkrijgbaar zijn die allemaal een ander daarbij behorend onderhoudsmiddel of onderhoudsmethode hebben. Gebruik met hardwax-olie altijd een onderhoudsmiddel van hetzelfde merk. Een uitzondering op deze regel is mogelijk, daarover geven wij u graag advies.


Onderhoud geoliede vloeren

Geoliede vloeren dienen altijd met een onderhoudsolie te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Let op dat er veel verschillende merken vloerolie verkrijgbaar zijn die allemaal een ander daarbij behorend onderhoudsmiddel of onderhoudsmethode hebben. Gebruik met vloerolie altijd een onderhoudsmiddel van hetzelfde merk. Een uitzondering op deze regel is mogelijk, daarover geven wij u graag advies.

Olievloeren mogen niet te vochtig worden afgenomen omdat het vocht bij deze afwerking in de poriën van het hout kan trekken, waardoor verwering en/of slijtage sneller kan ontstaan. Gebruik ook de juiste reiniger.


Onderhoud Wasvloeren

Wasvloeren dienen, zoals de naam al verraadt, met was te worden onderhouden. Eerst wordt de vloer geïmpregneerd met een vloerolie. Dit houdt in dat vocht niet in het hout kan trekken. Uw vloer wordt daarna in een vaste was gezet. (dit kan zowel een parafinewas als een slijtvastere kunstharswas zijn.) Ook kan er een balssem (combinatie olie en was) op de met olie geïmpregneerde vloer gebruikt worden. U zult uw vloer moeten onderhouden met een onderhoudswas. Het hout zal er langzaam voller uit gaan zien en u krijgt na verloop van tijd een vloer met een prachtige, warme uitstraling.

Bij regelmatig en goed onderhoud wordt een wasvloer met de tijd steeds mooier. Om een hardnekkige vervuiling of overtollige was te verwijderen zijn er speciale reinigingsmiddelen.

Voor onderhoudsadvies kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Luchtbevochtiger

 

 

 

Een houten vloer “werkt”
Praktisch iedereen weet dat een parket vloer of plankenvloer kan "werken". In een vochtige periode (vaak in de zomer) kunnen houten vloeren uitzetten. Dit uitzetten gebeurd meer bij een zwevend geplaatste vloer(=niet verlijmd aan de ondervloer), dan bij volledig verlijmd parket. Het komt voor dat een vloer dan moet worden"vrijgezaagd" langs de kant. In de winter gebeurt het tegenovergestelde: door het gebruik van CV en open haard en zeker wanneer het buiten begint te vriezen, droogt de lucht in uw huis uit, waardoor de vloer te weinig vocht krijgt en zal gaan "krimpen". Dit alles heeft te maken met de relatieve luchtvochtigheid in uw huis.

Relatieve luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid (=RV) wordt aangeduidt in % en moet het liefst zitten tussen de 50 % en 65 %. In veel situaties is het echter zo dat de RV-waarde tijdens het stookseizoen daalt tot ca. 30 %! Deze waarde is veel te laag voor uw kostbare parket vloer of plankenvloer en zal daardoor krimpnaden gaan vertonen. De hoeveelheid en grote hiervan verschilt per type vloer en is houtsoort afhankelijk. Wat moet U doen om dit te voorkomen?

Luchtbevochtiger
Om ervoor te zorgen dat het klimaat in uw huis een optimaal vochtgehalte behoudt, adviseren wij U een luchtbevochtiger te plaatsen. Dit energiezuinige apparaat zorgt ervoor dat, de te droge lucht wordt bevochtigd, waarmee het sterk krimpen van uw vloer kan worden voorkomen. Daarnaast zorgt dit apparaat ook voor een gezonder leefklimaat, zodat U minder last heeft van een schrale huid, branderige ogen of geïrriteerde luchtwegen.

Conclusie
Wie verstandig is en ervoor wil zorgen dat zijn of haar parketvloer of plankenvloer in een topconditie blijft, kiest voor het gebruik van een luchtbevochtiger. Wij adviseren u graag.

 

Lees meer: Luchtbevochtiger

   

Vloerbescherming

Deurmat

Zorg bij inloop van buiten altijd voor een goede deurmat, deze zorgt ervoor dat vocht en vuil zoveel mogelijk worden opgenomen. Vuil en vocht zijn de vijanden voor iedere houten vloer. Uw vloer zal minder snel aan onderhoud toe zijn als u een goede deurmat aanschaft.

Houters Hout is leverancier van onder andere Coral Classic Wood. Naast vochtabsorptie heeft de Coral Classic Wood ook een vuilafschrapende werking. Speciale schraapgarens zorgen ervoor dat schoenen effectief worden schoongeveegd. De Coral Classic Wood collectie kent zes kleuren. Welke houten vloer u ook kiest, er is altijd een kleur die perfect bij uw vloer past.


 

Viltdopjes

Voorziet uw meubilair van viltdopjes/strips om krassen en beschadigingen te voorkomen. U kunt viltdopjes en strips aanschaffen bij www.floorfriendly.nl . Deze webwinkel heeft ontzettend veel keuze en de beste vloerbescherming op dit gebied. Als u de kortingscode van HoutersHout ingeeft (bij het winkelwagentje), krijgt u 5% korting op uw totale bestelling.

De kortingscode is: FF1166#C

 

Vloerafwerking

Een harde coating of lak beschermt en voorkomt slijtage van het hout zelf. Periodiek klein onderhoud met een hiervoor geschikt middel zorgt ervoor dat de parketvloer er prima blijft uitzien. Afhankelijk van het gebruik is na een aantal jaren groot onderhoud noodzakelijk. Wanneer dat tijdig plaatsvindt zal de onderliggende vloer niet of nauwelijks te lijden hebben.Andere afwerkingen, met name olie of hardwax-olie, zijn zeker bij massief parket ook bijzonder aantrekkelijk. Olie en hardwax-olie is de laatste jaren erg geliefd , vooral vanwege de natuurlijke afwerking die veel mensen aanspreekt. Iedere afwerking heeft zo z'n eigen glans en kleuring. Het onderhoud is, met de u nu ten dienste staande middelen, in geen geval een probleem. Harde coatings, oplosmiddelarme lakken, was, olie of hardwax-olie: wij adviseren u graag!

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

   

Meer artikelen...

Pagina 1 van 2

 
Veken 207-B7    |     Opmeer (open op afspraak)    |    GSM: 06-47777281       |       Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.        facebook Houtershout
 
webdesign & realisation by Intendo -interactive-