CBWerkendlogoerkendFC1 Lid van het Gilde van Gediplomeerd Parketteurs

pichome3.jpg

Luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger

 

 

 

Een houten vloer “werkt”
Praktisch iedereen weet dat een parket vloer of plankenvloer kan "werken". In een vochtige periode (vaak in de zomer) kunnen houten vloeren uitzetten. Dit uitzetten gebeurd meer bij een zwevend geplaatste vloer(=niet verlijmd aan de ondervloer), dan bij volledig verlijmd parket. Het komt voor dat een vloer dan moet worden"vrijgezaagd" langs de kant. In de winter gebeurt het tegenovergestelde: door het gebruik van CV en open haard en zeker wanneer het buiten begint te vriezen, droogt de lucht in uw huis uit, waardoor de vloer te weinig vocht krijgt en zal gaan "krimpen". Dit alles heeft te maken met de relatieve luchtvochtigheid in uw huis.

Relatieve luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid (=RV) wordt aangeduidt in % en moet het liefst zitten tussen de 50 % en 65 %. In veel situaties is het echter zo dat de RV-waarde tijdens het stookseizoen daalt tot ca. 30 %! Deze waarde is veel te laag voor uw kostbare parket vloer of plankenvloer en zal daardoor krimpnaden gaan vertonen. De hoeveelheid en grote hiervan verschilt per type vloer en is houtsoort afhankelijk. Wat moet U doen om dit te voorkomen?

Luchtbevochtiger
Om ervoor te zorgen dat het klimaat in uw huis een optimaal vochtgehalte behoudt, adviseren wij U een luchtbevochtiger te plaatsen. Dit energiezuinige apparaat zorgt ervoor dat, de te droge lucht wordt bevochtigd, waarmee het sterk krimpen van uw vloer kan worden voorkomen. Daarnaast zorgt dit apparaat ook voor een gezonder leefklimaat, zodat U minder last heeft van een schrale huid, branderige ogen of geïrriteerde luchtwegen.

Conclusie
Wie verstandig is en ervoor wil zorgen dat zijn of haar parketvloer of plankenvloer in een topconditie blijft, kiest voor het gebruik van een luchtbevochtiger. Wij adviseren u graag.

 

 

 
Diverse technieken van luchtbevochtigen

Er bestaan een drietal technieken om de lucht te bevochtigen namelijk door:

 • Stoom
  Voor een efficiënte stoombevochtiging moet het water eerst worden verhit. Dit gebeurt binnen het inzetstuk van de verdamper; dit inzetstuk bestaat uit twee elektroden en een nevelkamer. De elektriciteit stroomt van één elektrode naar de ander; het water fungeert hierbij als geleider. Zo wordt het water verhit en omgezet in stoom, die door een kleine opening in de kast van het toestel kan ontsnappen. Hoe harder het water, hoe meer mineralen het bevat, des te gemakkelijker geleidt het elektriciteit; zo werkt de stoombevochtiger het best. Het water wordt verhit door de stroom uit het elektriciteitsnet. De hete stoom draagt haar teveel aan warmte af aan de lucht zodat de kamertemperatuur eventueel enigszins kan stijgen.
  Stoombevochtigers zijn zeer efficiënt, kunnen in een zeer korte tijd zeer veel vocht afgeven aan de lucht. Het vochtgehalte van de kamerlucht moet daarom regelmatig worden gecontroleerd, of beter nog, u kunt het toestel laten regelen door een hygrostaat. Bij dit proces worden alle in het water voorkomende verontreinigingen - zoals microben, schimmels - gedood, het is dus geheel veilig in gebruik. Van alle luchtbevochtigingstechnieken verbruikt deze de meeste hoeveelheid energie.

 • Ultrasoon
  Een nieuwe, zeer effectieve technologie voor het regelen van comfort. Hoge frequente trillingen onder water - en dus niet hoorbaar - transformeren het water tot een micro-fijne nevel, die de kamer in wordt gedreven via een geruisloze ventilator.
  Ultrasone luchtbevochtigers verbruiken weinig stroom; de energie nodig voor het verdampingsproces wordt aan de kamerlucht onttrokken. Een vervangbaar ontkalkingspatroon zorgt voor een hygiënisch, zuivere waternevel, vrij van kalk- en andere mineraalresten.
  Ultrasone luchtbevochtigers zijn voorzien van een ingebouwde hygrostaat evenals een traploze outputregelaar. Bij dit proces worden alle in het water voorkomende verontreinigingen - zoals microben, schimmels - gedood, het is dus geheel veilig in gebruik.

 • Verdamping
  Een hiervoor speciaal bestemd element wordt in water gedrenkt of constant met water besproeid. Een ventilator onttrekt droge lucht aan de ruimte. Door de passerende lucht langs het natte element te leiden, verdampt het water en de bevochtigde lucht komt opnieuw in de ruimte.
  De lucht wordt tegelijkertijd  'gewassen' d.w.z. stof en geuren worden eraan onttrokken. Bij ontwerp van de verdamper is uitgegaan van het principe dat lucht vocht opneemt afhankelijk van zijn temperatuur; op deze manier zorgt de verdamper voor de juiste vochtigheidsgraad.
  Dit proces voltrekt zich automatisch, dus zonder regelaar (hygrostaat). Verdampers verbruiken weinig energie; alleen de ventilator en de rotatiemotor werken op elektriciteit. Reiniging van het water kan plaatsvinden door waterionisatie, waardoor eventueel aanwezige verontreiniging onschadelijk wordt gemaakt.

 

 
Veken 207-B7    |     Opmeer (open op afspraak)    |    GSM: 06-47777281       |       Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.        facebook Houtershout
 
webdesign & realisation by Intendo -interactive-