CBWerkendlogoerkendFC1 Lid van het Gilde van Gediplomeerd Parketteurs

pichome1.jpg

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Als er over een onderwerp nog steeds veel onduidelijkheden bestaan, dan is het wel de combinatie van parket en vloerverwarming. Misverstanden en vooroordelen door een gebrek aan kennis hebben er in het verleden voor gezorgd dat er nog veel onterechte verhalen de ronde doen dat vloerverwarming ongeschikt zou zijn onder een parket- of plankenvloer. Was er vroeger reden om met enig wantrouwen naar “oude” systemen te kijken, tegenwoordig is de technologie dusdanig ontwikkeld dat combinatie met een parketvloer perfect mogelijk is.


De voordelen van vloerverwarming.

Vloerverwarming kent een sterk stijgende populariteit wat te danken is aan een van de belangrijkste technische eigenschappen van het systeem: vloerverwarming werkt op erg lage keteltemperaturen (ca. 40 graden C). Bij conventionele verwarmingsystemen (= radiatoren) bedraagt de temperatuur van het water al gauw 75 å 80 graden C. Doordat vloerverwarming “stralingswarmte” geeft, wordt het lichaam rechtstreeks verwarmd en niet de omgeving. Met een vloertemperatuur van 26 å 27 graden C bereikt men hetzelfde warmtegevoel als in een kamer waarvan de omgevingstemperatuur wordt opgewarmd met radiatoren tot 22 graden C. Doordat de warmte rechtstreeks op het lichaam straalt wordt het “comfortmoment” bereikt bij een lagere temperatuur. Dit levert vaak een besparing op van 20 %. Dus met name vanuit het oogpunt van energiebesparende systemen, heeft vloerverwarming zeker de toekomst.


Temperatuurschommelingen

In het algemeen kan men stellen dat lage temperaturen ook lage temperatuurschommelingen veroorzaken. Met gewone radiatoren kan een kamer snel worden verwarmd. De convectiewarmte van radiatoren verspreidt zich immers snel doordat convectie een luchtstroom teweeg brengt. Al te grote temperatuurschommelingen beïnvloeden ook de relatieve luchtvochtigheid wat weer gevolgen heeft voor de werking van de houten vloer. Bij vloerverwarming stookt men vrij constant en zijn er slechts geringe schommelingen in temperatuur. Vloerverwarming geeft z’n warmte ook langzaam af. Moderne systemen zijn vaak “zelfregulerend”, waardoor ze zich automatisch aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Het stookgedrag is dus erg belangrijk: hoe constanter, hoe beter en tegelijkertijd is het noodzakelijk de luchtvochtigheid goed in de gaten te houden. Deze moet tussen de 50 - 60 % RV zijn.


Optimale warmtebenutting

Hout staat bekend als een uitstekende thermische isolator. Een veel gestelde vraag aan de kant van sceptici is dan ook:’ houdt de parketvloer niet teveel warmte tegen’? Moderne vloerverwarmingssystemen worden op de eerste plaats voorzien van een isolatie naar onder toe, zodat de warmte niet weg kan vloeien. Daarnaast zorgen de meeste ( droge ! ) systemen voor een uitstekende en gelijkmatige warmtespreiding. En inderdaad is het een feit dat de vloer iets trager opwarmt; hout is tenslotte een isolator. Tegelijkertijd houdt het hout de warmte langer vast, waardoor sneller kan worden uitgeschakeld terwijl de vloer nog steeds warmte afgeeft.


Natte- en droge systemen

Het verschil tussen natte en droge vloerverwarmingssystemen zit in de opbouw van het systeem: bij natte systemen liggen waterbuizen rechtstreeks in de zand-cement dekvloer, terwijl bij droge systemen de buizen in een voorgevormde plaat van polystyreenschuim komen te liggen die tegelijkertijd het legpatroon bevat en zorgt voor een goede isolatie. Op het polystyreenschuim is een laag aluminium aangebracht, die zorgt voor een perfecte warmtespreiding. De verwarmingsbuizen worden afgedekt met een afwerkvloer, bijvoorbeeld Fermacellplaten. De droge systemen zijn weliswaar een flink stuk duurder maar het rendement van de installatie is hoger.


Hoofd- of bijverwarming?

Vloerverwarming kan als hoofdverwarming of als bijverwarming worden toegepast. Is de vloerverwarming als hoofdverwarming bedoeld, dan worden er meer strekkende meters verwarmingsbuizen in de vloer aangebracht dan bij bijverwarming. De voorkeur gaat uit naar vloerverwarming als bijverwarming waarbij radiatoren of convectoren worden gebruikt als piekverwarming. Vloerverwarming kan enkel gebruikt worden als hoofdverwarming in goed geïsoleerde gebouwen. Elektrische vloerverwarming is in principe niet geschikt in combinatie met een parketvloer. Vloerverwarming op basis van warm water zorgt voor een uitstekende warmteopname en –afgifte.


Warmteweerstand 

Wij leveren multiplank vloeren die zeer geschikt zijn om op vloerverwarming te leggen. Door de droging van het hout op de dikte van de toplaag zijn deze speciale multiplank vloeren dermate stabiel en constant gedroogd dat extreme werking wordt uitgesloten. De keuze van tussen- en onderlaag maken deze vloeren uitermate geschikt om met een lage warmteweerstand uw woning te voorzien van een behaaglijke temperatuur en natuurlijke uitstraling.  Deze multiplank vloer wordt verlijmde geplaatst. Bij verlijmd leggen is de warmteweerstand beperkt doordat luchtlagen vermeden worden en de totale dikte van de vloerbedekking beperkt blijft.


Conclusie

Hout en vloerverwarming gaan perfect samen...mits de juiste houten vloer wordt gebruikt en daarnaast we een aantal regels goed in de gaten houden. De voorkeur gaat uit naar vloerverwarming als bijverwarming, maar is geen must. Ook vloerverwarming als hoofdverwarming kan met een houten vloer worden afgewerkt. Als u het opstart- en stookprotocol op de juiste wijze uitvoert en zich houdt aan onze adviezen, zal het risico op “werken” van de vloer of het ontstaan van klachten nihil zijn. U krijgt op de door ons geïnstalleerde vloer dezelfde garantie als op vloeren die niet op vloerverwarming zijn geplaatst.


Voordelen vloerverwarming

Zuiniger- Tot 10% besparing als gevolg van een lager in te stellen  ruimtetemperatuur.- Toegepast als LTV (lage temperatuur verwarming) in combinatie  met een HR-ketel nog eens 10 tot 15% besparing ten opzichte  van conventionele (hoge temperatuur) systemen. 

  1. Gezonder- Betere handhaving van de luchtvochtigheid.- Minder stofcirculatie.- Minder kans op huisstofmijt.  
  2. Comfortabeler- Doordat vloerverwarming voor een groot gedeelte uit stralingswarmte  bestaat wordt het over het algemeen als aangenamer ervaren.- Verdeling van de warmte benadert het dichtst het ideale   verwarmingsmodel.- Geen last van luchtcirculatie (tochtverschijnselen) of de onaangenamereuk van verbrand stof door hoge plaatselijke temperaturen die bijradiatoren en convectoren op kunnen treden.
  3. Praktischer- Meer ruimte door het (deels) ontbreken van verwarmingselementen (b.v. radiatoren)en geen belemmeringen bij het plaatsen en indelen van meubelen.  
  4. Hygiënischer- Geen schoonmaakproblemen (radiatoren en convectoren zijn vaak lastig schoon te maken).  
  5. Esthetischer- Geen ontsierende leidingen, radiatoren, convectoren of andere verwarmingselementen. 

Installatie vloerverwarming

Indien u een houten vloer op vloerverwarming wilt, en uw woning is nog niet voorzien van vloerverwarming, dan kunt u het gehele traject van het aanleggen van vloerverwarming tot en met het leggen van de houten vloer door ons laten regelen. Hiervoor heeft Houters Hout een samenwerkingsverband met Janssen & Krop. Dit samenwerkingsverband zorgt voor extra voordelen. Voordelen die alleen Houters Hout en Janssen & Krop u kan bieden. Janssen & Krop heeft een revolutionaire methode ontwikkeld voor het installeren van vloerverwarmingsbuizen. Traditioneel worden de vloerverwarmingsbuizen óp de constructievloer gelegd. Hier wordt vervolgens een dekvloer overheen gesmeerd en daarna volgt de vloerafwerking van bijvoorbeeld tegels,plavuizen, linoleum, laminaat, parket of vloerbedekking. Een totale laag van minstens 5 tot 6 cm dik.Als er in de woning al een dekvloer aanwezig is en de vloerverwarming moet hier op de traditionele manier op aangebracht worden, dan betekent dit dat er opnieuw een hoogte van 5 tot 6 cm bij komt.Hierdoor zullen deuren moeten worden ingekort en is bij een al aanwezige keuken het werkblad niet meer op hoogte. Om dit te voorkomen heeft Janssen & Krop een revolutionaire inslijpmethode ontwikkeld. In de dekvloer wordt met een speciaal ontworpen en gepatenteerde slijpmachine, stofvrij, een strak sleuvenpatroon geslepen, waarin de verwarmingsbuizen worden aangebracht. Omdat het inslijpen met behulp van multiresistent industriediamant gebeurt, kan het op 99% van alle dekvloeren toegepast worden. Nog een voordeel van ingeslepen vloerverwarming: het is comfortabeler en efficiënter in gebruik. Omdat de verwarmingsbuizen direct onder de vloerafwerking liggen, is de temperatuur sneller en nauwkeuriger te regelen dan bij traditionele systemen. En dat scheelt natuurlijk weer in energiegebruik - en in uw portemonnee! Bovendien is het mogelijk om met zeer lage (35 - 45°C water) aanvoertemperaturen te werken, waardoor het uitstekend in combinatie met duurzame energiesystemen toegepast kan worden. 

 

Veken 207-B7    |     Opmeer (open op afspraak)    |    GSM: 06-47777281       |       Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.        facebook Houtershout
 
webdesign & realisation by Intendo -interactive-